Ugnsbakade grönsaker och myntayoghurt i chapati
Nu tänkte jag dela med mig av det första receptet. Denna rätt gjorde jag för ett tag sedan och det blev godare än det kanske låter. Passar bra nu i höstkylan!
Jag tog de grönsaker vi hade hemma och som jag tyckte skulle passa bra att ugnsrosta. Den här gången blev det zucchini, morot, sötpotatis, aubergine, palsternacka, tomat och även lite överbliven kokt potatis. Ta helt enkelt de grönsaker du gillar och tror blir bra att ugnsrosta alldeles mjuka. Sedan rostade jag alla grönsaker utom zucchinin och tomaten på ca 175 grader i ca en timme med olja och flingsalt, eller tills det var helt mjukt. När ca 20 min återstod lade jag in zucchinin och tomaterna och hällde på lite mer olja.
Under tiden gjorde jag chapati, som jag lärde mig göra i Tanzania, så dessa är inte likadana som i Indien. Dock blir de aldrig lika bra här hemma som i Tanzania. Har inte kommit på knepet än...
Chapati är ett stekpannebröd, som är typ som deras tortilla och är supergott.
För att göra ca 7 st behöver du:
4 små kaffekoppar/uppskattningsvis 6 dl vetemjöl (anledningen till detta mått är att de inte har dl-mått i Tanzania)
2 tsk salt
Blanda ihop
1/2 liten kaffekopp matolja
Rör i lite i taget. Blanda så att klumparna försvinner.
Häll sedan i ljummet vatten, tills du får en ganska torr deg.
1 ägg om du vill (det går bra utan också)
Arbeta degen så att den går ihop. Addera mjöl eller vatten vid behov och forma sedan till bollar.
Kavla en boll i taget på ett oljat bakbord, vääldigt tunt, till en så bra cirkel som möjligt.
Efter att du har lagt in de sista grönsakerna i ugnen kan du börja steka bröden, ett i taget med mycket olja.
Lägg de sedan i en form/burk med lock, så att de håller sig varma!
Till det blev det en myntayoghurt med hackad mynta och turkisk yoghurt, creme fraiche eller liknande som jag rörde ihop.
Sedan är det bara att lägga på allting på chapatin och äta!

PS.Tycker det blir extra gott när man gör eget bröd, chapati eller tortillabröd eftersom det oftast blir lite tjockare då, så att man får mer smak av brödet.