Risotto med svamp och blomkål
Risotto är ju en sådan rätt som känns lyxig, lite svår och inget man gör en vanlig vardagkväll. Men när man har lite mer tid, som på helgen kan det vara en bra idé till middag. Dessutom är det inte så svårt när du har förstått dig på hur det går till. Det viktiga är att röra mycket, smaka av och hitta den rätta konsistensen. Champinjonerna är verkligen ett måste till risotton, de passar så bra ihop!
Du behöver för 4 pers:
6 champinjoner
1 blomkålshuvud
spiskummin
paprikapulver
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
3 dl arborioris
2 dl vitt torrt vin eller 0.75 dl vitvinsvinäger
9 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong
2 dl riven ost, helst parmesan
salt, peppar och timjan
1 vitlöksklyfta
3 dl arborioris
2 dl vitt torrt vin eller 0.75 dl vitvinsvinäger
9 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong
2 dl riven ost, helst parmesan
salt, peppar och timjan
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att ta bort bladen på blomkålen och dela den i mindre bitar, förslagsvis i buketter. Lägg i en ugnsform med olja och strö över salt, spiskummin och paprikapulver efter tycke. Blanda runt och stoppa in i ugnen.
Skala och finhacka sedan lök och vitlök. Låt dem mjukna i olja på låg värme i en kastrull. Höj värmen och tillsätt riset och låt det fräsas tills det är glansigt. Koka upp vatten med grönsaksbuljong i en separat kastrull. Häll på vin i riskastrullen och låt det koka in i riset. Rör sedan i lite i taget av den varma buljongen, ner i riset – börja med 3-4 deciliter och ta sedan 1 deciliter i taget vartefter riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör hela tiden. Riset är färdigt efter cirka 15-20 minuter - smaka av, det är gott om det är lite motstånd i riset. Tänk också på att det ska vara lite vätska kvar i kastrullen när du sedan tillsätter osten, för att risotton inte ska bli torr. Tillsätt riven ost och lite timjan samt smaka av med salt och peppar.
Skiva sedan champinjonerna och stek i olja tills de är mjuka. Salta.
Färdigt att servera!
