Bönbiffar med sötpotatis och gurkyoghurt
Hej!
Den här veckan kommer ett recept på biffar gjorda på bönor, vilket jag aldrig aldrig prövat förut. Men det är ju perfekt med mycket protein från bönorna och sedan i biffar som är lätt att äta för många. De kräver sin sås till för att göra sig ultimat och sötpotatis var det perfekta valet med sin sötma!
Inspiration kommer från ica.se/recept
Du behöver, till 4 port:
Biffar
2 förp svarta bönor/kidneybönor (à 380 g)
1/2 dl pumpakärnor
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 dl ströbröd
2 ägg
1 msk dijonsenap
2 msk vatten
1 vitlöksklyfta
Sötpotatis
ca 1 kg sötpotatis
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1/3 rödkålshuvud
2 tomater
Gurkyoghurt
1/2 gurka
3 dl matyoghurt
Skala sötpotatisen och skär i bitar. Häll ut dem på en plåt med olja och hackad vitlök och krydda med salt och peppar. Blanda! Rosta dem mitt i ugnen 15 minuter. Rör om då och då.
Biffar: Skölj av bönorna med vatten. Mixa (med stavmixer eller riktig mixer) bönorna med pumpakärnor, salt, peppar, ströbröd, ägg, senap, vatten och pressad vitlök. Låt smeten svälla ca 5 minuter.

Skär tomaterna i bitar och skär rödkålen i fyrkantiga, lite avlånga bitar. Lägg kål och tomater på plåten med sötpotatis, häll på lite mer olja vid behov och rosta ytterligare ca 10 minuter.
Forma biffar av smeten. Stek dem i oljan tills de har fått färg och verkar fasta. Vänd då och då.
Gurkyoghurt: Skär gurkan i tärningar och blanda med yoghurten, smaka av med salt och peppar.
Smaklig måltid!


